Športovkyňa vo vede.

Športovkyňa vo vede.
 
Dá sa prepojiť  šport  s vedou?  Odpoveď nájdete v inšpiratívnom rozhovore s našou  doktorandku Ing. Luciou Kopčanovou z Divízie mikroštruktúr povrchov a rozhraní, ktorá okrem doktorandského štúdia exceluje aj v športovej streľbe skeet.
  
Momentálne sa môžete pochváliť novým úspechom, ktorý ste si doniesli z Majstrovstiev Európy na Cypre. Aké máte dojmy zo súťaže?
Spolu so strelkyňami Dankou Bartekovou a Vanesou Hockovou sme bojovali o bronzovú medailu s olympijskými šampiónkami z Talianska, ktoré sme úspešne porazili, aj keď na začiatku súťaže to bolo veľmi ťažké. Trápila som sa hlavne s vysokými teplotami na Cypre, kde bolo približne 38°C každý deň. Na začiatku kvalifikácie som sa dosť popasovala s terčmi, kde som urobila veľa technických chýb, ale našťastie dievčatá v tíme ma povzbudili a dopracovali sme sa až k bronzovej medaile. Bol to zaslúžený úspech za dobre odvedenú prácu.
 
Ako ste sa dostali k športovej streľbe?
Od malička som bola vedená k poľovníctvu. Veľmi rada som chodila do lesa s mojim otcom, ktorý bol poľovník. Keď som mala 15 rokov prihlásila som sa na poľovnícky kurz, aby som sa stala poľovníčkou. Po absolvovaní poľovníckych a streleckých skúšok som mala jasno, ktorým smerom sa budem uberať. Vybrala som si streľbu z brokovnice, ktorá je mojim koníčkom dodnes. Postupom času som sa stala súčasťou reprezentácie SR v športovej brokovej streľbe.
 
Čo momentálne robíte v týchto dňoch?
Momentálne pôsobím na Ústave materiálov a mechaniky strojov SAV, v.v.i. v Bratislave ako doktorandka. Počas štúdia sa budem zaoberať zaujímavým projektom, ktorý je zároveň súčasťou mojej dizertačnej práce. Konkrétne sa bude jednať o výskum duálneho laserového lúča a jeho vplyv na zvarové spoje duplexných ocelí. Kolektív na ÚMMS SAV, v.v.i. mi zabezpečuje výborné podmienky na štúdium. Postupne získavam skúsenosti pri výskumnej analýze kovových, nekovových alebo iných pokročilých materiálov. Výhodou štúdia na ÚMMS SAV, v.v.i. je dostupnosť moderných laboratórií a rýchle nadobúdanie praxe do budúcnosti.
 
O čom bude výskum duálneho laserového lúča a jeho vplyv na zvarové spoje duplexných ocelí?
Hlavným cieľom projektu bude výskum metalurgických procesov a štruktúrnych premien duplexných ocelí. Budeme sa snažiť dosiahnuť optimálny pomer austenitu a feritu (50/50), a to pomocou duálneho laserového lúča. Modulom TWIN SPOT sa lúč rozdelí na dve časti a pri prechode druhého lúča laseru pri zváraní dosiahneme dohrev, tým sa nám spomalí chladnutie duplexnej ocele. Takýmto spôsobom zabránime vzniku deformácii a nepriaznivému pomeru austenitu a feritu.
 
Ako sa dá prepojiť štúdium na doktorandskom stupni s kariérou vrcholového športovca?
Chce to veľa odhodlania a sebazaprenia, aby to človek dokázal. Všetko je možné, keď ma človek chuť a hlavne zapálenie pre prácu. Veľakrát záleží na dohode medzi študentom, školou a športovou inštitúciou ako si navzájom stanovia podmienky plnenia povinností. Napríklad niektoré školy to dovoliť nemôžu alebo skôr nechcú. Nemyslím si, že by mal športovec zostať len športovcom. Podľa mňa športovec má byť komplexná osoba, čiže mal by mať plnohodnotné vzdelanie rovnako ako ten, ktorý nešportuje. Týmto by som sa chcela poďakovať ÚMMS SAV, v.v.i. za podporu a priestor študovať aj počas športovej kariéry.
  
Profil:
Ing. Lucia Kopčanová – reprezentantka v športovej streľbe skeet – medailistka z Majstrovstiev Európy a Svetových pohárov v tímovej súťaži v rokoch 2018 až 2022 - doktorandka na ÚMMS SAV, v.v.i..